Toepassing donorhuid

Donorhuid kan worden toegepast als " biologisch" verband bij de behandeling van tweedegraads brandwonden. (zie foto) De donorhuid wordt na het schoonmaken van de wond toegepast.

Donorhuid geeft een sterke pijnvermindering en functioneert als tijdelijke vervanger voor de verbrande eigen huid. De donorhuid vormt een wondkorst, waaronder een snelle, groei van nieuwe huid plaatsvindt. De ingedroogde korst laat dan los. (zie foto loshalen donorhuid)

2e graads brandwond loshalen donorhuid hypertrofie

Door deze behandeling is de kans op het ontstaan van een hypertrofisch litteken aanzienlijk verminderd. (zie foto hypertrofie)
Donorhuid wordt ook wel toegepast bij mensen die een diepe verbranding hebben over een groot oppervlak van het lichaam. De verbrande huid wordt verwijderd en de donorhuid wordt erop gelegd. Binnen veertien dagen wordt de donorhuid dan weer vervangen door andere donorhuid. Deze procedure wordt herhaald tot de wonden met de eigen huid (autotransplantaat) bedekt kunnen worden.

Een andere toepassing is de "dubbelbedekking" bij derde graads brandwonden.
Na verwijdering van dode huid wordt de wond bedekt met eigen huid. Daaroverheen gaat de donorhuid ter bescherming.
Verder kan donorhuid dienen als bedekking van grote of moeilijke huiddefecten, ter voorbereiding van een transplantatie met eigen huid.